Na een mastectomie: borstprothese of borstreconstructie?Het aantal vrouwen dat kiest voor een borstreconstructie na een borstamputatie is gestaag toegenomen. Maar als je je zorgen maakt over het hebben van een nieuwe operatie, andere gezondheidskwesties hebt of besluit dat een borstreconstructie niet tot jouw opties behoort, kun je kiezen voor een borstprothese. Borstprothesen zijn voor de meeste vrouwen op maat gemaakt. Ze kunnen worden vervaardigd van verschillende soorten materialen zoals siliconengel of schuim, om iets te creëren dat een vergelijkbaar gewicht en gevoel heeft als een natuurlijke borst. Sommige borstprothesen hechten direct aan het borstgedeelte, terwijl andere in speciale bh-zakken passen die helpen de prothese op zijn plaats te houden. Borstprothesen kunnen ook worden gemaakt met een kunstmatige tepel of een specifieke vorm, afhankelijk van je voorkeur. Het is belangrijk om een ​​prothese te kiezen die zo goed mogelijk past bij je levensstijl. Misschien wilt u de verschillende kledingstijlen waarmee u uw prothese wilt dragen, overwegen. Soms kiezen mensen er ook voor om gewoon hun tijdelijke borstprothese te dragen in plaats van een permanente prothese. Er zijn dus heel wat types borstprothesen om uit te kiezen, wat het misschien allemaal verwarrend maakt. Maar na het lezen van dit artikel, zal het maken van een keuze een stuk eenvoudiger zijn.

Welk type borstprothese kiezen?

Een eerste borstprothese is de standaard prothese. Deze prothese heeft verschillende ondersteuningen die ontworpen zijn om de prothese recht tegen de borstwand te houden, waar al het borstweefsel is verwijderd. Deze borstprothese is aangepast in grootte, vorm en huidskleur aan je andere borst. Als beide borsten zijn verwijderd, kun je de maat selecteren die je het prettigst vindt. Een gedeeltelijke prothese is voor vrouwen die een gedeeltelijke mastectomie ondergingen. De borstprothese wordt in een beha gedragen en is gevormd om de borstomtrek in te vullen. Het is gemaakt van hetzelfde siliconenmateriaal als de meeste standaard of volledige prothesen. De schelpprothese is een soort gedeeltelijke prothese die kan worden gebruikt als je borsten verschillend van elkaar zijn. Het is een zachte schil van siliconen die over je kleinere borst past, zodat deze overeenkomt met de grotere. Dit type prothese kan ook nuttig zijn voor vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan waarbij geen symmetrie is bereikt of als een implantaat nog in het proces van uitbreiding zit. Als laatste hebben we de zelfklevende prothese. Deze prothese (volledig of gedeeltelijk) kleeft op de huid. Dit soort prothesen kunnen geschikt zijn voor vrouwen die actief zijn. De meeste vrouwen wordt geadviseerd om gedurende 12 maanden na de operatie enkel de tijdelijke prothese te dragen, omdat de wond dient te genezen en een definitieve borstprothese de huid kan beschadigen.

Versterk je zelfvertrouwen

Het dragen van een prothese zal je zelfvertrouwen opkrikken. Je kunt altijd een afspraak maken in een winkel om naar enkele voorbeelden van borstprothesen en beha’s te kijken. Zoals je kon lezen, zijn er heel wat opties. Maar als je een aantal borstprothesen kunt bekijken, zal het ook eenvoudiger zijn om te bepalen of het dragen van een borstprothese iets voor jou is. En uiteraard ook welke je prothese je uiteindelijk zult kiezen! Het is belangrijk om een ​​winkel te kiezen die een specifieke training heeft gevolgd om borstprothesen te passen en ook zeer professioneel tewerk gaat. Neem vooral de tijd die je nodig acht om de eerste stap te zetten. Maar wij kunnen je alvast Mammella Specials aanbevelen, waar je bovendien ook bijhorende lingerie en badkleding kunt kopen. Kun je niet naar de winkel komen, dan komen medewerkers van www.mammellaspecials.nl graag naar je thuis!
Je kan ook:

  • met andere vrouwen praten die een prothese dragen
  • de voor- en nadelen van reconstructieve chirurgie afwegen versus een prothese